Werkgroep drachtplanten
Over de werkgroep
Met veel enthousiasme is de werkgroep “Drachtplanten” aan de slag gegaan. Redenen: Algemeen wordt erkend dat de drachtsituatie voor bijen en andere bloembezoekende insecten is verslechterd. Met name in het agrarisch gebied is de dracht voor bloembezoekende insecten hard achteruit gegaan. Het aanplanten van drachtplanten, zeker om drachtarme perioden op te vullen, kan bijdragen aan een vitaler bijenhouderij in Nederland en zal ook wilde bloembezoekende insecten ondersteunen.
Doel van de werkgroep is: meer drachtplanten binnen de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal. Dit vooral te bereiken door goed lobbywerk en ondersteund door degelijk advies over drachtmogelijkheden voor specifieke situaties en locaties. Het betekent in beginsel dat wij geen eigen fysieke activiteiten zoals inzaaien van drachtzaden en/of fondswerving hiervoor zullen ondernemen.
Er is voldoende informatie over drachtplanten en –bomen die geschikt zijn om aan te planten in het openbaar groen met uiteenlopende doelstellingen. Deze informatie is beschikbaar in boeken en op internetsites, maar niet altijd bekend bij de gemeentelijke groenbeheerders. Daarnaast sluit deze informatie soms onvoldoende aan bij de dagelijkse praktijk van het groenbeheer. De meeste gemeenten besteden nauwelijks specifieke aandacht aan bijen in het openbaar groen. Men heeft geen projecten om het aanbod aan drachtplanten te vergroten.
Bij de keuze van beplanting spelen bijen nauwelijks een rol. Dit betekent echter niet dat in het openbaar groen geen drachtplanten staan of worden aangeplant, alleen gaat de aandacht vaker uit naar vlinders of insecten in het algemeen. Daarnaast is in sommige gemeenten sprake van (gedeeltelijk) ecologisch groenbeheer dat positief uitwerkt voor bijen zoals extensief maaibeheer. Ook in nieuwe woonwijken is meer aandacht voor een ecologische inrichting en dat komt alle soorten ten goede.
Na een eerst wat denk- en discussiewerk, werden afspraken gemaakt met de wethouders van de gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem en de beheerder van de grote groene gebieden in Arnhem. De idee van een intentieverklaring, respectievelijk convenant, sloeg direct aan bij de beleidsmakers. Dit waren de eerste noodzakelijke stappen voor succesvolle, langjarige activiteit gericht op een goede samenwerking met deze gemeenten. Met als doel om met praktische, relatief eenvoudige middelen belangrijke verbeteringen van de drachtsituaties te bereiken.
Wat we verder continu doen is:
Advies geven over concrete situaties. Hiervoor is het handig om op een kaart van onze gemeenten in te tekenen hoe het gesteld is met de drachtplanten en hoeveel bijenvolken binnen bepaalde gebieden staan. Ook willen we eenvoudig pamflet ontwikkelen waarin we het hoe en waarom en de grote betekenis van goede drachtgebieden willen presenteren. Met voorbeelden van succesvolle projecten.
De werkgroep bestaat uit:
Leen van’t Leven, Lotty van den Bosch, Klaas Poppinga, Pelle Steigenga, Dorothé Vriezen en Jackie van Helfteren
We zullen u graag geregeld op de hoogte blijven houden van de voortgang.